Interviews met Xandro Leima

 

glansmagazineblad32

 

glansmagazineblad33

 

glansmagazineblad34

 


XANDRO LEIMA

De Dutch dream van Spaanse Xandro

Waar surfen op Internet al niet toe kan leiden. Glanslezeres Karin kwam toevallig in contact met de Spaanse zanger Xandro Leima. Nu helpt ze hem een carrière in Nederland op te bouwen. Zijn ‘Dutch dream’ noemt hij het zelf.

We trekken nogal de aandacht in lunchcafé Le Bonheur in Barendrecht. Althans, Xandro trekt de aandacht. Hij is dan ook een aantrekkelijke verschijning, een typische Spanjaard met zijn zwarte haar, reebruine ogen en stoppeltjesbaard van een paar dagen. Een charmante glimlach en zangerig Engels met een Spaans accent doen de rest. Als Xandro even opstaat van het tafeltje, komt er meteen een serveerster op me af. Of hij vanavond op SBS6 te zien is, is hij misschien een bekende artiest?

Het is een bijzondere combinatie, Xandro en Karin. Want terwijl ik er vanuit ga dat zij zijn manager is, blijkt ze niets met de muziekindustrie te maken te hebben. De 48-jarige blondine is senior schadebehandelaar bij een verzekeringsmaatschappij in Rotterdam. Maar als liefhebster van latin music wil ze Xandro graag helpen bij zijn ambitie om een carrière in Nederland op te bouwen.
Xandro komt oorspronkelijk uit het Spaanse Murcia, de heetste stad van Spanje, zo vertelt hij. Hij is zanger van latin music, in het genre van Ricky Martin.Vrolijk dus, maar daarnaast maakt hij ook gevoelige ballads. Hij heeft in Spanje drie cd’s uitgebracht en prijzen behaald op verschillende festivals. Maar de Spaanse markt is moeilijk op dit moment, vindt hij. Daarom was hij aan het nadenken over hoe hij zijn carrière een nieuwe wending kon geven.

En toen ontmoette hij Karin. Althans, ze ontmoetten elkaar op Internet. Dat was puur toeval, vertelt Karin. ,,Ik houd erg van Spaanse muziek en was op Internet aan het zoeken naar nieuwe liedjes. Op Myspace vond ik Xandro. Erg leuke muziek, alleen ik kon het niet vinden in de winkel. Toen heb ik hem benaderd of hij mij een cd kon opsturen. Hij mailde mij terug en vervolgens hielden we contact.” Xandro vertelt haar dat hij zijn muziek graag wil exporteren. Hoewel Karin niet bekend is in de muziekindustrie, wil ze toch proberen hem te helpen. Zij gelooft dat er een markt is in Nederland voor zijn muziek.

Ze ontwerpt een website (www.xandroleima.net) voor hem, benadert een aantal boekingsbureaus en regelt zo zijn eerste optredens in Nederland. Tijdens een optreden op een privéfeest wordt Xandro opgemerkt door een producer, Ricardo Schuengel. Ze maken een afspraak om over zijn muziek te praten. Het is het begin van hun samenwerking. Xandro:,,Het gevoel was meteen goed. Dat is heel belangrijk in de muziek. Music is feeling.” Inmiddels is hij met deze producer en een manager bezig met de voorbereidingen voor het opnemen van een nieuwe cd.

En sinds een paar maanden woont de zanger in Nederland. In IJsselmonde, uiteraard dankzij Karin, die vlakbij in Vreewijk woont. Xandro:,,Zij heeft appartementen voor mij bekeken en foto’s doorgemaild. Zonder het van tevoren te zien heb ik een huis gekozen.” Hij voelt zich hier goed. ,,Ik heb me snel aangepast. Karin zegt altijd: je bent Nederlandser dan ik. Ze liet me haring proeven en dacht dat ik het niet lekker zou vinden. Heerlijk juist!” Wel moet hij wennen aan de Nederlandse mentaliteit. ,,Mensen zijn hier meer gestrest, hebben altijd haast. Bijvoorbeeld met eten. Dat is hier iets wat even snel moet gebeuren. In Spanje nemen we er de tijd voor. We zitten uren aan tafel, proeven overal eens van. We genieten wat dat betreft meer van het leven denk ik.”

Hij mist Spanje niet, maar vindt het wel jammer dat hij zijn familie en vrienden niet zo vaak meer ziet. ,,En ze missen mij ook. Vooral mijn moeder, you know mothers. En ik heb een neefje van twee, Miguel. Daar ben ik stapelgek op, completely in love. Hem zou ik graag vaker zien. Maar ze staan achter mijn beslissing om hierheen te verhuizen.” Het scheelt ook dat hij niet alleen hierheen is gekomen. Zijn vriendin is hem gevolgd. ,,Zij voelt zich hier ook goed. Ze is interieurontwerpster en denkt hier een betere kans op werk te hebben dan in Spanje.”

De ambitie van Xandro is helder. Hij wil Europa bereiken met zijn muziek. Nederland is het beginpunt. ,,Nederland is voor mij het perfecte land om mijn carrière te starten. Veel artiesten hebben dat vóór mij gedaan. De mentaliteit is hier cosmopolitan, mensen staan open voor verschillende soorten muziek. In Spanje ging het best goed met mijn carrière, maar de situatie is daar nu nogal moeilijk. De industrie ligt een beetje stil, misschien ook wel vanwege de crisis.” En dus jaagt hij nu zijn “Dutch dream” na. ,,Sommigen gaan naar Amerika voor ‘the American dream’, ik ben naar Holland gekomen voor ‘de Dutch dream’.”

Dat hij bekend wil worden staat vast, hoe dat gaat gebeuren weet hij nog niet. De eerste stap wordt het opnemen van een cd. Daarmee gaat hij in september starten. Voor dit nieuwe album liet hij zich inspireren door Michael Bublé. ,,Hij heeft een cd gemaakt met een big band. Dat ga ik ook doen. Maar dan met een Spaans geluid.” Ook is hij bezig met het samenstellen van een band. Daarmee zou hij graag een theatertournee gaan doen langs kleinere zalen, zoals het Kruispunt in Barendrecht. Voorlopig treedt hij vooral op op evenementen, festivals en bedrijfs- en privéfeesten. Zoals pas geleden in Roosendaal, tijdens een benefietavond voor de Roparun. Dat optreden was speciaal, vertelt hij. ,,Het was voor het eerst in Nederland dat ze riepen we want more, we want more! Heel belangrijk voor mij om te horen, dat ze mijn muziek waarderen.”

Hij hoopt succesvol te worden in Nederland. Al beseft hij dat hij daarvoor net dat beetje geluk nodig heeft. ,,Je moet the right hit hebben, de juiste mensen ontmoeten en het goede publiek hebben. Maar ik heb er een goed gevoel over.” Karin zal een belangrijke rol blijven. ,,Ik wil haar graag om me heen houden. Als je bekend wordt, komen er allemaal mensen op je af die iets van je willen. Dan is het prettig om vrienden om je heen te hebben. De man van Karin doet sinds kort mijn geluid. En ik overleg veel met Karin en haar man, zij kunnen de Nederlanders beter inschatten dan ik. Zij zijn mijn ‘gidsen’.” Ook dit interview is door Karin geregeld. ,,Ik lees Glans regelmatig bij mijn kapper in Barendrecht en vond het een stijlvol blad waar Xandro goed in zou passen,” vertelt ze.

Het is duidelijk dat ze goede vrienden zijn geworden. Zelfs tijdens hun vakantie zullen ze elkaar zien. Xandro gaat in de maand juli naar Murcia, en Karin komt hem daar opzoeken. Ze kijkt er naar uit. ,,Ik ga met mijn man rondtrekken door Spanje, en we gaan een paar dagen bij Xandro langs.” Daarna gaat hij hard aan de slag om zijn droom waar te maken. Zij cd ligt eind dit jaar in de schappen. En wie weet is hij over een tijdje in Het Kruispunt te zien. Of uiteindelijk inderdaad op SBS6. Het is deze sympathieke Spanjaard van harte gegund.     
    Glans Magazine 09/10 2010

 

Interviews op Pandorascaja! CLIK --->  hier en hier  (Spaans, Engels)

 

 

              2014 all rights reserved - 2014 todos los derechos reservados